Τα πάντα για την αγαπημένη μας ομάδα...
ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Η ναπολιτάνικη φάτνη

Από την στιγμή που αγαπάς την ομάδα δεν γίνεται να μην ασχοληθείς και να μην λατρέψεις και την πόλη της Νάπολης, τα έθιμα, τους ανθρώπους και όλη την κουλτούρα της περιοχής. Με αφορμή τις γιορτινές μέρες που διανύουμε θα ρίξουμε μια ματιά σε ένα διάσημο έθιμο της περιόδου των εορτών, την ναπολιτάνικη φάτνη. 
Naples, Via San Gregorio ArmenoΣτην χριστουγεννιάτικη Νάπολη η φάτνη (στα ιταλικά presepe) αποτελεί σημαντικότερο κομμάτι της εορταστικής ατμόσφαιρας ακόμα και από το χριστουγεννιάτικο δέντρο το οποίο μπήκε στα ναπολιτάνικα σπίτια από τα μέσα της δεκαετίας του 50. Οι ναπολιτάνικες φάτνες διαφέρουν αρκετά από αυτές της βόρειας Ιταλίας και της Γερμανίας αφού μέσα εκεί μπορεί να βρει κανείς στιγμές από την καθημερινότητα της πόλης. Φυσικά η Παναγία (Madonna στα ιταλικά) η οποία λατρεύεται ιδιαίτερα στην Νάπολη και το Θείο βρέφος παίζουν σημαντικότατο ρόλο αλλά δεν αποτελούν το επίκεντρο της φάτνης. Έτσι δεν θα προκαλούσε καμία έκπληξη αν δίπλα στους τρεις μάγους βλέπαμε την φιγούρα της γυναίκας ενός αγρότη να μαγειρεύει μακαρόνια! 


Naples, Via San Gregorio Armeno
Η παράδοση στην Νάπολη επιβάλει η φάτνη να στήνεται από την 8η Δεκεμβρίου αλλά η μορφή του Χριστού δεν τοποθετείται μέχρι το βράδυ της 24ης του μήνα.

Μέχρι τον 16ο αιώνα μόνο τα μοναστήρια είχαν φάτνες, με τα αριστοκρατικά σπίτια σιγά σιγά να ακολουθούν την παράδοση. Οι σκηνές που αναπαραστούσαν, αφορούσαν την ζωή του λαού όπως την έβλεπαν οι αριστοκρατικές οικογένειες της εποχής και έτσι δεν αποτελούσαν απαραίτητα την πραγματική εικόνα της ζωής.

Naples, Via San Gregorio ArmenoNaples, Via San gregorio Armeno
Σήμερα μπορεί κάποιος να βρει τις διάσημες ναπολιτάνικες φάτνες περπατώντας στην Via San Gregorio Armeno έναν δρόμο γεμάτο με καταστήματα που επισκέπτονται κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες. Μπορεί είτε να φτιάξει την φάτνη της αρεσκείας του προσθέτοντας τις φιγούρες που θέλει ή να αγοράσει μια έτοιμη. Στις σκηνές από τις μινιατούρες μπορεί να βρει κανείς από καθημερινά αντικείμενα και φαγητά μέχρι καρικατούρες πολιτικών και φυσικά τις φιγούρες των παιχτών της ομάδας. 





Στο Museo Nazionale di S Martino μπορεί να δει κάποιος την μεγαλύτερη φάτνη στον κόσμο, η οποία περιλαμβάνει 162 ανθρώπους 80 ζώα, αγγέλους και γύρω στις 450 μινιατούρες αντικειμένων!


Χρόνια πολλά και καλές γιορτές σε όλους!


NAPOLI GREECE -- Τα πάντα για την αγαπημένη μας Νάπολι ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου